Iskolánk története

A Csonka János Mûszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ több mint 100 éves múltra tekint vissza. A magyar szakképzõ intézmények sorában mindig az élvonalon haladt. Az 1980-as évekig elsõsorban a gépész szakterülethez tartozó szakmákat oktatta. 1985 óta (az intézmény új, XVI. kerületi objektumának megépülésétõl) a közlekedésüzemi szakterület és a gépjármûtechnika teljes képzési területét átfogja. Tanulólétszámunk 1500-1600 fõ.

Az általános iskolát követõen a fiútanulók autószerelõ, karosszérialakatos és fényezõszakmákat szerezhettek nálunk 3 év alatt; a szakközépiskolában pedig az érettségivel együtt gépjármû-technikai szerelõ, autószerelõ és autóvillamossági szerelõ szakképesítést kaptak 4 év képzési idõ után. 1993 óta veszünk részt a szakközépiskola megújítását szolgáló, a világbanki Programiroda által irányított kísérleti képzésben. Iskolánk a közlekedési szakmacsoporthoz tartozik. A program lényege az érettségi vizsgáig széles körû szakmai alapozás nyújtása, ami biztosítja a felsõfokú képzéshez való kapcsolódást, a piaci igényekhez való alkalmazkodást, segíti a többszöri szakmaváltást. Itt a szakmai rész a teljes képzési idõ10%-a a 4 év alatt. A közlekedésüzemi és forgalmi ismeretek alapozását vállaljuk.

Érettségi után szerezhetnek szakmát ezek a tanulók. Az 1997/98-as tanévben indult számukra a szállítmányozási technikusi osztály 2 éves képzési idõvel. Ez a képzési forma nyitotta meg iskolánk kapuit a leánytanulók elõtt. Szakközépiskolai, illetve gimnáziumi érettségi után gépjármû technikai technikus, autószerelõ, autóvillamossági szerelõ és autóelektronikai szakképzés folyik. Nappali és esti tagozaton is mûködik nálunk a szakmunkások szakközépiskolája. Számos, más tanfolyami képzést is végzünk (hegesztõ, számítástechnikai). Iskolánk 12 éve épült, modern, jól felszerelt, tanulóink és dolgozóink igényeinek megfelelõ. Gondunk a tanteremhiány, ehhez minden adott objektív lehetõséget kihasználtunk. Szûkös a könyvtár, emiatt üzemeltetése (kölcsönzés, olvasóterem szolgálat) komoly nehézségekkel jár. Az iskolai tanmûhely 10.000 m2 alapterületû, felszereltségét tekintve az élvonalbeli szinthez közeli.

Vállalati kapcsolataink 8 nagyvállalatra és 460 kisiparosra terjednek ki. Az iskola tantestületét 100 pedagógus alkotja: mûszaki tanárok, mérnöktanárok, közismereti tanárok és szakoktatók. A 80%-a férfi, 20%-a nõ, az átlagéletkor 40-50 év között van. Képzettségük megfelelõ, elõírás szerinti. Pályakezdõ fiatal az iskola gyakorlatot, tapasztalatot igénylõ tanítási-fegyelmi rendje miatt ritkán kerül hozzánk. A tantestületi hangulat jó. Kollégáink szeretik iskolánkat, a fluktuáció csekély. Jól felkészült, összetartó közösség ez, amelyik az intézmény objektív, jó adottságai mellett olyan belsõértéket képvisel, ahol messzemenõen érvényesül a tanuló érdeke, és ahol többnyire megvalósulnak a szülõi elvárások.